Case CBA

Rusthof behoort ongetwijfeld tot de fraaiste begraafplaatsen van Nederland. Rusthof is ook een dynamisch bedrijf waar elke dag moet worden gepresteerd en waarin moet worden geïnvesteerd voor een optimale dienstverlening. Dat schrijft Robin Bruinsma in het boek Rusthof, meer dan zerken en urnen, waarin vele facetten van de begraafplaats en crematoria bijzonder en transparant zijn opgetekend.

Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA) is een intern verzelfstandigd onderdeel van de Gemeente Amersfoort. Door kostendekkend te werken en kostenreducties door te voeren, proberen ze begraven en cremeren betaalbaar te houden, waardoor CBA iets terug doet voor de gemeenschap. Rusthof is een centraal gelegen begraafplaats met o.a. een bosbegraafplaats, een Islamitisch deel en een militair Russisch ereveld. Op hetzelfde terrein van 35 hectare zijn ook een urnenwinkel en in het crematorium twee aula’s en diverse ontvangstruimten.

Wilco Plaggenborg

Met narrowcasting maken we ons proces sterker.

Wilco PlaggenborgCrematorium en Begraafplaatsen Amersfoort

Narrowcasting ondersteunt lean-proces

Jaarlijks faciliteert CBA meer dan 2.000 uitvaartplechtigheden. Dat betekent soms wel 15 crematies per dag. Directeur Wilco Plaggenborg introduceerde Lean Six Sigma binnen het CBA. Medewerkers noemden de informatieborden met telkens wisselende A4-tjes als één van de processen die efficiënter kon en zo ontstond de wens voor narrowcasting. “Belangstellenden die komen voor een crematie willen snel weten waar ze moeten zijn. Daarnaast wil je na de crematie en de koffietafel niet geconfronteerd worden met de volgende uitvaart. Het nauwkeurig begeleiden en sturen van grote groepen mensen is in ons vak dus een belangrijk aspect”, aldus Plaggenborg.

Hij hoorde dat AV-Solutions was overgenomen en ondergebracht bij Leferink Document Works. Leferink kreeg samen met een aantal andere aanbieders de gelegenheid een offerte uit te brengen voor het leveren van schermen voor de aula’s en een narrowcasting systeem. De keus werd gemaakt ten faveure van Leferink, vanwege een combinatie van factoren, waaronder de Twentse no-nonsense mentaliteit.

De LG-schermen werden geplaatst, waarvan één met een geklimatiseerde buitenbehuizing. Hierin krijgt vocht en kou geen kans, waardoor de getoonde informatie helder en zichtbaar blijft. Door de installatie van de gebruiksvriendelijke software is het nu mogelijk om in één keer alle informatie van die dag in te voeren. Ceremoniebegeleiders ervaren een tijdbesparing in handelingen en bij het de weg wijzen van belangstellenden. Het gaat min of meer vanzelf.

Narrowcasting ondersteunt

“Techniek ondersteunt ons en onze klanten. De narrowcasting is daar een mooi voorbeeld van. Wij hebben een online muziekboek waarbij nabestaanden samen met de uitvaartondernemer de muziek selecteren en doorsturen naar ons. Zo kunnen wij makkelijk en foutloos de muziek klaar zetten.

Tevens kan online via internet live met iedere uitvaart worden meegekeken en zijn deze beelden tot 30 dagen na de plechtigheid te bekijken via een beveiligde verbinding. Nu nog al die systemen met elkaar integreren en met een klik bedienen”, wenst Plaggenborg.

CBA blijft moderniseren, begin mei start de bouw van een uitvaartcentrum met zes opbaarkamers , waarbij nabestaanden met een eigen digitale sleutel 24 uur per dag de overledene kunnen bezoeken.